środa, 1 lutego 2012
gorąca czekolada
Dziś stuknęło nam 10000 odwiedzin, więc, aby to uczcić - gorąca czekolada, w sam raz na sesję. Uczenie się w pojedynkę to nic ciekawego, więc - przepis na dwie porcje i chwytajcie za telefon:)
POTRZEBNE:
* dwie szklanice mleka,
* tabliczka gorzkiej czekolady,
* ew. płaska łyżeczka kakao,
* pół łyżeczki przyprawy do piernika,
* lody śmietankowe
ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. W garnuszku zagrzać mleko, rozpuścić w nim czekoladę (oprócz trzech kostek).
2. Jedną kostkę zetrzeć na wiórki, dwie kolejne rozpuścić osobno z odrobiną mleka i łyżeczką namalować wzorki na wewnętrznej ściance szklanek. Szklanki ze wzorkami włożyć na chwilę do lodówki.
3. Rozpuszczoną czekoladę doprawić przyprawą do piernika, ew. dodatkowym kakao lub cukrem. Podgrzać, aż się prawie zagotuje.
4. Napój wlać ostrożnie do szklanek do wysokości 2-3 cm od krawędzi. Napakować lodów, ile wejdzie, posypać czekoladą.
Pić szybko, zanim dotrze do nas, ile to ma kalorii, i że magnez lepiej przyjąć w pigułce:). Na szczęście, zimny luty to ten czas, kiedy dodatkowy kilogram można zrzucić jeszcze na karby świąt, a do lata jest wystarczająco daleko... a więc smacznego!:)
i - powodzenia. wracam do nauki:(
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Mmmm pyszności! Chociaż chyba wolę te składniki osobno, mniejsza bomba :P
OdpowiedzUsuńtego bym nie odmówiła pysznie
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń