środa, 15 lutego 2012
naleśniki z owocami
Dzisiaj słodko, owocowo i bardzo prosto. Przepisów na idealne ciasto naleśnikowe jest tyle, ilu ich wielbicieli. Ja naleśniki uwielbiam w każdej postaci i do każdego nadzienia modyfikuję nieco ciasto, do szpinakowego (klik), do meksykańskiego itp. Ciasto do naleśników na słodko musi być bardziej jajeczne, gęste i słodkie.
Trzymam się proporcji: jedno jajko na szklankę mleka i tyle mąki, żeby ciasto powoli spływało z nabierki, nie dodaję wody. Do tego łyżeczka cukru waniliowego, szczypta soli, trochę cynamonu... Przed zmiksowaniem dodaję też parę łyżek oliwy, żeby nie używać jej już do smażenia. Jeśli nie macie miksera, ubijecie ciasto ręczną trzepaczką w tej kolejności, którą podawałam już w przepisie na pancakes (klik), mniejsza szansa na grudki mąki.
Naleśniki usmażcie na złoto i w jeszcze ciepłe zawijajcie: owoce (o tej porze roku: banany, jabłka, miękkie gruszki, kiwi, winogrona, pomarańcze, mandarynki), owocowy twarożek homogenizowany, czekoladę do smarowania kanapek, dżem lub powidła, mus jabłkowy lub tarte jabłko z cynamonem, miód, dekorujcie cukrem pudrem, roztopioną czekoladą, jogurtem, śmietaną... Eksperymenty wskazane:)
Moje ulubione: w środku czekolada i owoce, na wierzchu twarożek.
Albo: w środku dżem truskawkowy, na wierzchu jogurt z czekoladowymi kulkami.
Albo jednak jabłka... :):)
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Idealne :) Bardzo przypominają mi letnie, ciepłe dni.
OdpowiedzUsuń