niedziela, 15 stycznia 2012

potrawka z kurczaka




 Dziś ciąg dalszy przekonywania, że rosół jest wspaniały - potrawka. Niestety, bez dokładnego przepisu, bo zawsze robię "na oko" i Wam też to polecam. Potrawka po prostu nie może się nie udać. Tu - przepis na studencki rosół.









POTRZEBNE:
* mięsko z rosołu,
* duża nabierka letniego rosołu,
* duża łyżka masła,
* 2-3 łyżki mąki,
* trochę tłustego mleka (3,2% lub śmietanki 12%),
* kilka kropli soku z cytryny,

* marchewka z rosołu i groszek z puszki,
* ugotowany ryż.



ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. Na patelni roztopić masło, podsmażyć mąkę na złoto. 
2. Dolać letni rosół, po chwili śmietankę. Poczekać, aż się zagęści.
3. Dodać kurczaka i marchewkę, podgrzać wszystko.
4. Podawać z ryżem na sypko i zielonym groszkiem.
PS. U mnie, oczywiście bez marchewki - nie dotrwała do potrawki:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl