środa, 7 grudnia 2011

pieczony łosoś

Dziś student w wersji powypłatowej:). Łosoś to ryba, którą lubią nawet osoby twierdzące, że ryb zasadniczo nie jedzą. Wykład o kwasach omega-3 raczej w tym miejscu nie znajdzie poklasku, ale fakt faktem, ryby raz po raz jeść należy, a to jest moja absolutnie ulubiona forma ich przygotowywania - włożyć do piekarnika, nastawić alarm i zająć się czymś ciekawym:). Łososia można zastąpić inną rybą, powinno być równie przepysznie. Skoro piekarnik jest już nagrzany, jako dodatek polecam pieczone ziemniaczki, które na blogu już były.


porcje: dla dwóch osób
czas: 15 minut + pół godziny w piekarniku
koszt: ok. 18 zł (to głównie zależy od łososia)

POTRZEBA:

* świeży łosoś (ja kupiłam dwa duże dzwonka, ale może być też płat lub więcej małych kawałków),
* jedna cebula,
* ząbek czosnku,
* jeden duży por,
* ok. dwie łyżki masła,
* sól, pieprz i ew. cytryna.


ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:

1. Jeśli dodatkiem mają być pieczone ziemniaki, trzeba zacząć od nich, bo pieką się dłużej (jak je zrobić - klik).

2. Na małej patelni roztopić łyżkę masła, usmażyć na nim pokrojoną w półksiężyce cebulę i pora w plastry.

3. W czasie, gdy por mięknie, nasmarować żaroodporne naczynie masłem, umyć i osuszyć rybę.

4. Doprawić zawartość patelni,, łososia natrzeć z obu stron solą i pieprzem, można pokropić sokiem z cytryny.

5. W naczyniu żaroodpornym upchnąć rybkę, zasypać porem i cebulą, wstawić do piekarnika, gdzie ziemniaki zaczynają się delikatnie rumienić.

6. Początkowo (ok 10-15 minut) piec z przykryciem, gdy ryba będzie prawie gotowa (w przypadku łososia straci na różowości:), można zdjąć pokrywkę.

7. Jeśli nie zaliczyliście po drodze katastrofy generującej opóźnienia, ziemniaczki i ryba powinny być gotowe w mniej więcej tym samym czasie. Wystarczy wyłożyć na talerz i odganiać się od zwabionych wspaniałym zapachem współlokatorów...lub ich poczęstować:)



UWAGA! już niedługo na studenciwkuchni.blogspot.com
- świąteczny konkurs
zaglądajcie na facebooka, będzie głosowanie, jaką chcielibyście dostać nagrodę:)

2 komentarze:

  1. bardzo pyszna zupa

    OdpowiedzUsuń
  2. A co z tym czosnkiem, który jest na liście zakupowej?

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl