czas: 5 minut + ok. godzina pieczenia (z termoobiegiem szybciej)
koszt: dwa złote za całość
porcje: trzy (lub dwie dla głodomorów)
POTRZEBNE:
*dwa kilogramy ziemniaków (duże łatwiej się obiera)
*kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek
*posypka, u mnie: sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, tymianek, troszkę majeranku i kminku
*miska lub foliowy woreczek
*piekarnik i blaszka
ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. Rozgrzać solidnie piekarnik,
ok. 250 stopni.
2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na plastry.
3. Wrzucić do miski (lub woreczka - zawiązać dokładnie), wymieszać z olejem i przyprawami.
4. Wyłożyć na blaszkę (najlepiej wyłożoną papierem - mniej mycia) i piec, aż będą rumiane i w smaku takie...upieczone:)
W wersji full wypas smakują idealnie z dipem czosnkowym albo ziołowym (jogurt naturalny lub/i majonez lub/i śmietanę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem lub/i poszatkowanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem).
I teraz w całym mieszkaniu pachnie jesiennymi ziemniaczkami...pycha!:D

A ja Wam polecam: obrać duże ziemniaki, podgotować trochę w garnku w całości (nie kroić ich), wyjąć, przekroić na pół, posypać pietruszką, wysmarować w środku masłem, posypać przyprawą do pizzy, w folię aluminiową i na grilla <3
OdpowiedzUsuńok. ale jak sąsiedzi zaczną krzyczeć, że grill, że blok, że balkon...to odeślę ich do Ciebie:D
OdpowiedzUsuńbędziecie moją ulubioną stronką światopoglądową <3 a ziemniaczki aż tak zachęcają, że zrobię je zaraz teraz na kolacjo-śniadanie, bo już ta godzina :) :*** mmmmuuaa! ale przy okazji jak zawsze zapraszam Was na tirtoptrendy.blogspot.com zachęcam do komentowania
OdpowiedzUsuńhmm ewentualnie można w piekarniku zrobić :D bo teraz w sumie nie sezon na grilla :)
OdpowiedzUsuń