wtorek, 8 listopada 2011

pieczone ziemniaki

Zauważyłam, że to nasze gotowanie idzie w bardzo smacznym kierunku, ale coraz dalszym od dwóch podstawowych wyznaczników studenckiej kuchni: tanio i szybko. Tak więc, rozpoczynam nowy dział: jedzonko za złotówkę. Wbrew pozorom, da się ugotować coś pysznego dla kilku osób w taki sposób, żeby jedna porcja kosztowała nie więcej niż dwa złote. Dzisiaj klasyk gatunku - pieczone ziemniaczki, za kilka dni - zupa cebulowa. Ziemniaki o tej porze roku są kosmicznie tanie (kilkadziesiąt groszy za kilogram), a jakieś zioła i olej zawsze się znajdą. Dodatkowe zalety: przygotowanie zajmuje dosłownie pięć minut... Do dzieła!

czas: 5 minut + ok. godzina pieczenia (z termoobiegiem szybciej)
koszt: dwa złote za całość
porcje: trzy (lub dwie dla głodomorów)

POTRZEBNE:

*dwa kilogramy ziemniaków (duże łatwiej się obiera)
*kilka łyżek oleju lub oliwy z oliwek
*posypka, u mnie: sól, pieprz ziołowy, czerwona papryka, tymianek, troszkę majeranku i kminku

*miska lub foliowy woreczek
*piekarnik i blaszka

ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:

1. Rozgrzać solidnie piekarnik,
ok. 250 stopni.
2. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na plastry.
3. Wrzucić do miski (lub woreczka - zawiązać dokładnie), wymieszać z olejem i przyprawami.
4. Wyłożyć na blaszkę (najlepiej wyłożoną papierem - mniej mycia) i piec, aż będą rumiane i w smaku takie...upieczone:)

W wersji full wypas smakują idealnie z dipem czosnkowym albo ziołowym (jogurt naturalny lub/i majonez lub/i śmietanę mieszamy z wyciśniętym czosnkiem lub/i poszatkowanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem).

I teraz w całym mieszkaniu pachnie jesiennymi ziemniaczkami...pycha!:D





4 komentarze:

  1. A ja Wam polecam: obrać duże ziemniaki, podgotować trochę w garnku w całości (nie kroić ich), wyjąć, przekroić na pół, posypać pietruszką, wysmarować w środku masłem, posypać przyprawą do pizzy, w folię aluminiową i na grilla <3

    OdpowiedzUsuń
  2. ok. ale jak sąsiedzi zaczną krzyczeć, że grill, że blok, że balkon...to odeślę ich do Ciebie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. będziecie moją ulubioną stronką światopoglądową <3 a ziemniaczki aż tak zachęcają, że zrobię je zaraz teraz na kolacjo-śniadanie, bo już ta godzina :) :*** mmmmuuaa! ale przy okazji jak zawsze zapraszam Was na tirtoptrendy.blogspot.com zachęcam do komentowania

    OdpowiedzUsuń
  4. hmm ewentualnie można w piekarniku zrobić :D bo teraz w sumie nie sezon na grilla :)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl