czwartek, 24 listopada 2011

Sprawdź swoją wiedzę kulinarną - QUIZ

Wszystkich chętnych do sprawdzenia poziomu swojej kulinarnej wiedzy zapraszamy do rozwiązywania testu, przygotowanego specjalnie z myślą o naszych czytelnikach. W szybki i łatwy sposób dostaniecie odpowiedź na pytanie w jakim stopniu radzicie sobie z podstawowymi informacjami związanymi z gotowaniem, przydatnymi określeniami czy narzędziami kuchennymi.

Po rozwiązaniu testu wyślijcie Wasze odpowiedzi (1a, 2b, 3c itd.) na adres mailowy samawkuchni@gmail.com najszybciej jak to będzie możliwe otrzymacie maila zwrotnego z prawidłowymi odpowiedziami i liczbą punktów, jaką uzyskaliście.

Tylko jedna odpowiedź jest prawidłowa! 

Ostatnim krokiem tej zabawy jest porównanie swojego wyniku ze skalą ocen, która znajduje się pod testem.

Przyjemności! 

1. Z jakich produktów zrobić sos beszamelowy?
a) mąki, masła, koncentratu pomidorowego
b) margaryny, mąki, mleka
c) miód, musztarda, ocet i olej 

2. Co to jest kwirlejka?
a) rodzaj stolnicy do ciasta z zaokroąglonymi rogami
b) narzędzie do ubijania piany
c) drewniany przyrząd zakończony "gwiazdką", służący do rozcierania 

3. Do czego używamy zaklepki?
a) do sosów
b) do zup
c) do sosów i zup 

4. Czym można zastąpić ocet?
a) cytryną
b) sosem sojowym
c) wodą z cukrem i solą 

5. Co możemy zrobić z jajka, mleka/wody, mąki i cukru?
a) lane kluski
b) naleśniki
c) ciasto 

6. Jak zrobić kisiel domowym sposobem (bez gotowego z paczki)?
a) z mąki kukurydzianej
b) z mąki ziemniaczanej
c) z mąki pełnoziarnistej 

7. Co się stanie jeśli do sosu lub zupy dodamy wodę wymieszaną z mąką?
a) zagęści się i zwiększy objętość
b) rozrzedzi się i zwiększy objętość
c) zwiększy objętość 

8. Jak długo powinno się gotować jajko na miękko?
a) 3 minuty
b) 10 minut
c) 5-6 minut 

9. Jaki to jest makaron al dente?
a) miękki
b) rozgotowany
c) lekko twardawy 

10. Im wyższy typ mąki to...
a) lepiej
b) gorzej
c) bez różnicy 

SKALA OCEN:

9 - 10 pkt - jesteś kuchennym wymiataczem
6 - 8 pkt - dobrze sobie radzisz w kuchni 
3 - 5 pkt - musisz popracować nad kulinarnymi zdolnościami
0 - 2  pkt - kiepsko znasz się na kuchni i jej tajnikach [powinnaś/powinieneś częściej odwiedzać tego bloga ;)]

Zachęcam do komentowania i chwalenia się swoimi wynikami :) 

6 komentarzy:

  1. Na pytanie nr 10 widzę odpowiedź to zależy do czego potrzebne, są rzeczy do których lepszy jest typ niższy np. do biszkopta typ. 450 za to do chleba najlepiej dać wyższy. Tak samo z octem, zależy gdzie go zastępujemy. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skończyłam czytać po 3 czy 4 pytaniu. Żeby robić quizy na dany temat, trzeba się trochę bardziej znać.
    Pyt nr 1. odp żadna nie jest prawidłowa, bo chyba nie mieliście na myśli MARGARYNY? Margaryny w beszamelu nie ma, tylko masło.
    Zaklepka? co to jest zaklepka część osób się zapyta? Nie używajcie wyrażeń gwarowych, chyba, że zaznaczacie i tłumaczycie dla reszty.
    Przecież studiujecie, jak nazwa bloga wskazuje, przykro coś takiego czytać

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też jako student poczułem się zażenowany treścią pytań. Może i jakimś wybitnym "orłem kulinarnym" nie jestem, ale niedoprecyzowanie części pytań jest dla mnie przerażające. Podobno nawet na Politechnikach uczą metodologii na filozofii, a widać tutaj tego strasznie zabrakło.

    Z nadmorskim pozdrowieniem.
    K.

    OdpowiedzUsuń
  4. szczerze mówiąc podeszłyśmy do tego bardziej jak do zabawy a nie do śmiertelnie poważnego testu. Miało to być coś ciekawego - dla tych którzy nie wiedzą co to jest zaklepka (choć dziwi mnie gruba jadziu, że akurat to podałaś jako przykład gwary a nie kwirlejkę:P) a nie naukowego czy mega sformalizowanego.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jednakże bardzo dziękujemy za wszelką krytykę bo dzięki niej wiemy co musimy poprawić:) i jednocześnie przepraszamy wszystkich zażenowanych, zniesmaczonych, oburzonych.

    OdpowiedzUsuń
  6. 1) C
    2) C
    3) B
    4) A
    5) B
    6) B
    7) A
    8) B
    9) C
    10) A łatwe;)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl