Pasta z makreli, może mało znana, smakuje na prawdę genialnie. Przygotowanie jej nie jest trudne. Koszt proponowanej przeze mnie zabawy to około 18 złotych. Najedzonych kanapkami z tą pastą można liczyć na palcach obu rąk. ;)
Do przygotowania potrzebujemy tylko deseczki, noża, miski i łyżki. Jeżeli posiadasz te niezwykłe sprzęty kuchenne jesteś gotów do przygotowania pasty. Zaczynamy!
Niezbędne składniki:
- dwie makrele wędzone (około 600g.)
- pomidor
- czerwona papryka
- cebula
- dwa ogórki zielone
- kilka ogórków kwaszonych
- kilka rzodkiewek lub czerwona cebula
- musztarda
- koncentrat pomidorowy
- majonez
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Kroimy paprykę w drobną kostkę. Następnie kroimy w równie małe kawałki obrane ogórki zielony, ogórki kwaszone, cebule oraz rzodkiewki.
Pomidora wkładamy do małego garnka lub dużego kubka i zalewamy wrzątkiem. Po dziesięciu sekundach zalewamy go zimną woda i wyciągamy. Po przekrojeniu na pół zdejmujemy odparzona skórkę i kroimy warzywno na małe kawałki. Dodajemy do sałatki wszystko z wyjątkiem pestek.
Dodajemy mięso do pokrojonych składników i mieszamy.
Teraz dodajemy łyżkę majonezu i troszkę musztardy i koncentratu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z chlebem. Smacznego!
ha! a ja znam pastę z makreli. Ale dodatkowo robię (tzn. u mnie w domu "się" robi) z jajkiem jeszcze i jest pyszna! :)W ogóle super strona, "smakowite" zdjęcia. Bardzo zachęcają do gotowania..
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Nat, bardzo estetycznie wszystko wygląda, kolorowo, ale nie pstrokato, regularne wpisy.. Wszystko fajnie i nic tylko gotować :-)
OdpowiedzUsuń