czas: 7 minut
koszt: malutko, zazwyczaj wszystko jest w lodówce
porcje: dowolna ilość (tu dla 3 osób)
POTRZEBNE:
*głęboki talerz lub miska
*patelnia
*ok. pół bochenka chleba (może być czerstwy lub nawet prawie suchy)
*ze dwa jajka
*trochę mleka
*masło, ew. olej
*sól, pieprz
*szczypiorek, ogórek, pomidorek, coś tam, coś tam...:)
ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. Roztrzepać jajko w miseczce, posolić, popieprzyć, dodać odrobinę mleka (im starszy, bardziej czerstwy chleb, tym więcej mleka)
2. Kawałki chleba zanurzać w jajku z mlekiem, szybko usmażyć na rozgrzanym maśle.
3. Posypać szczypiorkiem, podawać z ogórkiem kiszonym lub pomidorkiem.
-> można podawać też ze świeżymi owocami albo dżemem:)

To jeden ze smaków mojego dzieciństwa, w moim domu nazywamy je opiekańcami:)
OdpowiedzUsuńoj bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńa znacie wersję "oko cyklopa"?:) wszystko mniej więcej tak samo, tylko w kromce chleba wycina się kieliszkiem dziurkę, a w to wbija jajko tak, żeby żółtko było w środku, później normalnie smaży się z dwóch stron.
OdpowiedzUsuń