czwartek, 24 listopada 2011

tosty francuskie

Coś tym razem na szybko, idealne na błyskawiczną studencką kolację, u mnie co prawda na późne śniadanie, ale ja wszystko robię na opak:) Tosty francuskie, każdy robi je inaczej, ja lubię właśnie tak.

czas: 7 minut
koszt: malutko, zazwyczaj wszystko jest w lodówce
porcje: dowolna ilość (tu dla 3 osób)



POTRZEBNE:

*głęboki talerz lub miska
*patelnia

*ok. pół bochenka chleba (może być czerstwy lub nawet prawie suchy)
*ze dwa jajka
*trochę mleka
*masło, ew. olej
*sól, pieprz
*szczypiorek, ogórek, pomidorek, coś tam, coś tam...:)





ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:

1. Roztrzepać jajko w miseczce, posolić, popieprzyć, dodać odrobinę mleka (im starszy, bardziej czerstwy chleb, tym więcej mleka) 
2. Kawałki chleba zanurzać w jajku z mlekiem, szybko usmażyć na rozgrzanym maśle.
3. Posypać szczypiorkiem, podawać z ogórkiem kiszonym lub pomidorkiem.


-> można podawać też ze świeżymi owocami albo dżemem:)




3 komentarze:

  1. To jeden ze smaków mojego dzieciństwa, w moim domu nazywamy je opiekańcami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a znacie wersję "oko cyklopa"?:) wszystko mniej więcej tak samo, tylko w kromce chleba wycina się kieliszkiem dziurkę, a w to wbija jajko tak, żeby żółtko było w środku, później normalnie smaży się z dwóch stron.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl