czas: 5 minut
koszt: minimalny
porcje: 2-3 lub jedna dla marchewkowego potwora
POTRZEBNE:
*3-4 marchewki
*jedno twarde jabłko
*trochę soku z cytryny
*dla słodkolubnych: łyżeczka cukru
*tarka do warzyw
ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. Wszystkie składniki dokładnie umyć, marchewki i jabłko obrać.
2. Zetrzeć na tarce, u mnie w domu marchewkę ucierało się na bardzo drobnych oczkach, a jabłko na większych. Ja jestem kulinarnym leniem, więc trę wszystko na grubych oczkach. Dlatego jabłko powinno być twarde - nie "zginie" w marchewce.
3. Doprawić cytryną i cukrem.
Jeśli zrobicie ją wieczorem, surówka spokojnie może poczekać do rana w lodówce, o ile zamkniecie ją szczelnie, np. w pudełku z pokrywką. Sok z cytryny spowoduje, że jabłko nie zrobi się brązowe.
Dobre, jak ktoś ma sprawną tarkę ^^ ja ze swoją się namęczyłam, ale zrobiłam całą "wuchtę" tej sałatki. Ale na talerzu dołożyłam serka feta i miałam pyszną przekąskę :D
OdpowiedzUsuńFajny przepis,przypomina dziecięce lata.Ja trę marchewkę na najmniejszych i jabłko na trochę grubszych oczkach.Polecam surówkę do obiadu! :)
OdpowiedzUsuń