czwartek, 1 grudnia 2011

curry z warzywami

 Dziś jedna z bardzo wielu wariacji warzywno-mięsno-ryżowych, które robię, gdy zależy mi na czasie i brakuje pomysłu. Nie będę nikogo zniechęcać do sosów ze słoika, to ciekawa baza, z której można ulepić jak z plasteliny, za każdym razem coś innego. Tym razem pikantny sos curry (z założenia służący do zalania nim usmażonego kurczaka i podania z ryżem) został podstawą dania trochę szalonego i wymyślonego na poczekaniu. To tylko luźny pomysł, chodzi o to, żeby nie trzymać się żadnego przepisu, zwłaszcza tego na opakowaniu:) Ja zrobiłam to tak:


czas: 25 minut
koszt: ok. 14 zł
porcje: 3-4 (aby nastąpiło cudowne rozmnożenie, można dodać więcej ryżu)

POTRZEBNE:
* mięso mielone, ok. pół kilo,
* 1-2 cebulki,
* kolorowe papryki,
* marchewka,
* dwa woreczki brązowego ryżu
                                            * sos curry ze słoika

ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. Ugotować ryż. Pokroić warzywa w dowolne kształty, marchewkę radzę w słupki.
2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wrzucić w kolejności: cebulkę, mielone, marchewkę, paprykę. Wtedy marchewka będzie jeszcze trochę chrupiąca, a papryka już nie surowa.
3. Kiedy ryż się ugotuje, wrzucić go na patelnię, posmażyć chwilę, aż wchłonie sok z warzyw.
4. Zalać wszystko sosem, poczekać, aż się zagotuje. Być może trzeba będzie doprawić.



I to wszystko. Można zmienić sos, zamiast ryżu użyć makaronu, mielone zmienić na kurczaka, wybrać inne warzywa... Możliwości jest mnóstwo. Jedyna droga na skróty, której zupełnie nie pojmuję, jest gotowy sos bolognese - zawsze robię go sama (robi go też Sandra - przepis). Z innych korzystam, raczej rzadko, ale zdarza się. Staram się tylko zostawić pole dla wyobraźni i tego, na co mam akurat ochotę:).

A Wy? Przyznajcie się do gotowania "na skróty":)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Durszlak.pl