środa, 9 listopada 2011

Pasta z wędzonej makreli

Pasta z makreli, może mało znana, smakuje na prawdę genialnie. Przygotowanie jej nie jest trudne. Koszt proponowanej przeze mnie zabawy to około 18 złotych. Najedzonych kanapkami z tą pastą można liczyć na palcach obu rąk. ;)
Do przygotowania potrzebujemy tylko deseczki, noża, miski i łyżki. Jeżeli posiadasz te niezwykłe sprzęty kuchenne jesteś gotów do przygotowania pasty. Zaczynamy!
Niezbędne składniki:
  1. dwie makrele wędzone (około 600g.)
  2. pomidor
  3. czerwona papryka
  4. cebula
  5. dwa ogórki zielone
  6. kilka ogórków kwaszonych
  7. kilka rzodkiewek lub czerwona cebula
  8. musztarda
  9. koncentrat pomidorowy
  10. majonez
  11. sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Kroimy paprykę w drobną kostkę. Następnie kroimy w równie małe kawałki obrane ogórki zielony, ogórki kwaszone, cebule oraz rzodkiewki.
Pomidora wkładamy do małego garnka lub dużego kubka i zalewamy wrzątkiem. Po dziesięciu sekundach zalewamy go zimną woda i wyciągamy. Po przekrojeniu na pół zdejmujemy odparzona skórkę i kroimy warzywno na małe kawałki. Dodajemy do sałatki wszystko z wyjątkiem pestek.

Następnie "otwieramy" makrelę. Ostrożnie wyjmujemy kręgosłup (tak, aby duże ości zostały wyjęte razem z nim). Później oddzielamy mięso od skóry. Delikatnie zdejmujemy je widelcem i oddzielamy tym samym mniejsze ości.

Dodajemy mięso do pokrojonych składników i mieszamy.
Teraz dodajemy łyżkę majonezu i troszkę musztardy i koncentratu. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy do smaku.
Podajemy z chlebem. Smacznego!

2 komentarze:

  1. ha! a ja znam pastę z makreli. Ale dodatkowo robię (tzn. u mnie w domu "się" robi) z jajkiem jeszcze i jest pyszna! :)W ogóle super strona, "smakowite" zdjęcia. Bardzo zachęcają do gotowania..

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z Nat, bardzo estetycznie wszystko wygląda, kolorowo, ale nie pstrokato, regularne wpisy.. Wszystko fajnie i nic tylko gotować :-)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl