porcje: dla dwóch osób
czas: 15 minut + pół godziny w piekarniku
koszt: ok. 18 zł (to głównie zależy od łososia)
POTRZEBA:
* świeży łosoś (ja kupiłam dwa duże dzwonka, ale może być też płat lub więcej małych kawałków),
* jedna cebula,
* ząbek czosnku,
* jeden duży por,
* ok. dwie łyżki masła,
* sól, pieprz i ew. cytryna.
ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. Jeśli dodatkiem mają być pieczone ziemniaki, trzeba zacząć od nich, bo pieką się dłużej (jak je zrobić - klik).
2. Na małej patelni roztopić łyżkę masła, usmażyć na nim pokrojoną w półksiężyce cebulę i pora w plastry.
3. W czasie, gdy por mięknie, nasmarować żaroodporne naczynie masłem, umyć i osuszyć rybę.
4. Doprawić zawartość patelni,, łososia natrzeć z obu stron solą i pieprzem, można pokropić sokiem z cytryny.
5. W naczyniu żaroodpornym upchnąć rybkę, zasypać porem i cebulą, wstawić do piekarnika, gdzie ziemniaki zaczynają się delikatnie rumienić.
6. Początkowo (ok 10-15 minut) piec z przykryciem, gdy ryba będzie prawie gotowa (w przypadku łososia straci na różowości:), można zdjąć pokrywkę.
7. Jeśli nie zaliczyliście po drodze katastrofy generującej opóźnienia, ziemniaczki i ryba powinny być gotowe w mniej więcej tym samym czasie. Wystarczy wyłożyć na talerz i odganiać się od zwabionych wspaniałym zapachem współlokatorów...lub ich poczęstować:)
UWAGA! już niedługo na studenciwkuchni.blogspot.com
- świąteczny konkurs -
zaglądajcie na facebooka, będzie głosowanie, jaką chcielibyście dostać nagrodę:)
bardzo pyszna zupa
OdpowiedzUsuńA co z tym czosnkiem, który jest na liście zakupowej?
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCo by nie było to tak podana ryba moim zdaniem za każdym razem jest bardzo smaczna. Ja także uwielbiam łososia i za każdym razem z produktów https://mowisalmon.pl/produkty/ zamówię coś co smakuje mojej rodzince.
OdpowiedzUsuń