środa, 29 lutego 2012

sposób na kaszę

Dla kaszomaniaków, do których też się zaliczam, kolejna ulubiona pozycja. Dla wszystkich innych, a zwłaszcza dla tych, co to kaszę nie bardzo lubią - do spróbowania, a nuż zasmakuje. Inspirację zaczerpnęłam już jakiś czas temu z wegetariańskiego bloga zielenina. Zmodyfikowałam: pęczak, który trzeba moczyć, zamieniłam na kaszę jęczmienną, suszone grzyby leśne na świeże pieczarki, zmniejszyłam ilość suszonych pomidorów, żeby wystarczyło ich jeszcze na pastę do krakersów (klik), dodałam też mielone mięso, bo lubię. Ale w wersji bezmięsnej - też pyszne.

czas: 40 minut razem z pieczeniem
koszt: 13 zł (bez mięsa)
porcje: cztery

POTRZEBNE:
* dwa-trzy woreczki kaszy jęczmiennej,
* kostka wędzonego twarogu,
* dwie garście pieczarek (20-30 dag),
* pół słoiczka suszonych pomidorów i trochę z nich oleju,
* dwa ząbki czosnku,
* ew. pietruszka, rzeżucha, jogurt naturalny,
* opcja: mięso mielone, tyle, ile pieczarek.

ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. Ugotować kaszę, tak jak ryż, w osolonej wodzie. Woda zrobi się brązowa, bez paniki.
2. Pieczarki i ew. mięsko podsmażyć na oleju z pomidorów, dodając posiekany lub wyciśnięty czosnek.
3. Pomidory pokroić na kawałeczki, twaróg w kostkę, pietruszkę posiekać.
4. W naczyniu żaroodpornym wymieszać: kaszę, pieczarki, mięso, pomidory, twaróg i pietruszkę. Zamknąć i zapiec w piekarniku na przynajmniej dwadzieścia minut. Udekorować kleksem z jogurtu i zieleniną.
!!! Dla bezpiekarnikowców: piekarnik można zamienić na mikrofalówkę nastawioną na małą moc. Można też "zapiec" kaszę w garnku lub rondlu z grubym dnem, ew. często mieszać. Chodzi tylko o to, żeby wszystko razem podgrzewając się zmieszało smaki.


Polecam waszym talerzom zapiekankę z kaszy gryczanej, która pojawiła się na blogu dawno, dawno temu i mogliście ją zapomnieć, a to wielka strata:) (klik)

1 komentarz:

  1. Uwielbiam te przepisy:) Szczególnie fakt z brązową wodą w trakcie gotowania kaszy:)) Od razu pojawił mi się uśmiech na twarzy:)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl