wtorek, 10 stycznia 2012

szybka zupa z kukurydzy

Idąc do pracy pomyślałam, że dzieje się coś niedobrego, a wychodząc z niej, byłam już tego pewna, więc zamiast iść na zajęcia, resztę sił spożytkowałam na szybkie zakupy i była to najlepsza rzecz, jaką mogłam zrobić, bo ledwo się wdrapałam po schodach do domu. Nie wiem, co to jest, ale mam nadzieję, że do jutra przejdzie. Tymczasem siedzę w ciepłym łóżku, obłożona wszystkimi rzeczami do zrobienia "na wczoraj" i leczę się dużą ilością gorącej herbaty i szybką zupą z kukurydzy. Grzanki w kształcie wiewiórki i ślimaczka oraz milion zdjęć z gotującej się pięć minut zupy to chyba wina gorączki. Gdzie tam chyba, na pewno!:)




 
Polecam Wam warzywne zupy-kremy, na taką jesieniozimę za oknem są najlepsze. Moje ulubione: groszkowa, brokułowa, szczawiowa z jajkiem... Robi się je w dokładnie w taki sam sposób, jak kukurydzianą.


POTRZEBNE:
* pół litra bulionu,
* puszka kukurydzy,
* ew. łyżka jogurtu lub śmietany i szczypta papryki (słodkiej lub nawet chili)
* kromka pieczywa i ew. masło
* blender




 

ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. Do gotującego się bulionu wrzucić odsączoną kukurydzę, pogotować trochę.
2. W tym czasie usmażyć na masełku grzanki (ja wycięłam je foremką do pierników, ale pocięcie nożem w kostkę też będzie ok).
3. Zupę zmiksować porządnie. Można przecedzić, ale ja uważam to za zbędną fanaberię.
4. Można doprawić do smaku. Udekorować kleksem z jogurtu (śmietany) i posypać papryką. Na to grzanki i szybko zjeść.


Zapomniałabym. Porcje z tego będą 2, więc jeśli zmiksujecie zwykłą, a nie "ekskluzywnie wyselekcjonowaną i sztucznie dobarwioną" kukurydzę, będzie to jedzonko za złotówkę.

4 komentarze:

  1. Zupy kremy są idealne w taką pogodę, ja również bardzo je lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie przepadam za zupami- kremami, jedynie przemawia do mnie brokułowa...ale ta Twoja na mnie patrzy i namawia żeby spróbować:) Najlepsze są te "krejzolskie" grzanki!

    OdpowiedzUsuń
  3. ta zupa jest przepyszna!!!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl