niedziela, 25 listopada 2012

roladki z kurczaka i kuskus

To jest takie danie z kategorii "na niedzielę" lub inny dzień, w którym mamy troszkę więcej czasu, troszkę więcej ochoty na gotowanie i parę złotych więcej w portfelu - suszone pomidory w oleju to ok. 10 zł za słoiczek, mozzarella kolejnych kilka, ale mogę Wam zagwarantować, że zachwytom nie będzie końca - z takim daniem można spokojnie uderzać w konkury, smalić cholewki, czy jak to się teraz określa:)

 

Z jednej piersi z kurczaka wychodzi ok. 4-5 roladek. Szklanka kuskusu to po zaparzeniu i dodaniu kukurydzy porcja dla 3 głodnych osób. Uznajmy więc, że gotujemy dla dwóch z dokładką:)

POTRZEBNE:
* dwie piersi z kurczaka
* 10 plasterków wędzonego lub parzonego boczku (albo szynki, hmmm)
* kulka mozzarelli
* kilka suszonych pomidorów z oleju
* olej z tych pomidorów (kilka łyżek)
* sól, pieprz
* kilka małych surowych pomidorów lub 2 większe
* zioła prowansalskie
* opcja: łyżka jogurtu lub śmietany


* 2/3 szklanki kuskusu
* pół litra rosołu z kostki
* mała puszka kukurydzy
* natka pietruszki

* naczynie żaroodporne i piekarnik
* blender/mikser do zmiksowania sosu lub coś do rozduszania
* ostry nóż, tłuczek lub coś do rozbicia mięsa,
* garnuszek, miska

ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. Nagrzać piekarnik na ok. 200 stopni. Naczynie żaroodporne nasmarować solidnie oliwą spod pomidorów.

2. Pokroić filety na podłużne kawałki, każdy filet na 4-5 kawałków, w zależności, co dany sklep rozumie przez "filet" - czy z tymi bocznymi częściami, czy bez.

3. Rozbić mięso na dosyć cienkie plastry, które łatwo będzie zawijać.

4. Pokroić mozzarellę w słupki, jeśli kawałki suszonych pomidorów są duże, to na pół. Przygotować sobie stanowisko: mięso, nadzienie, sól, pieprz, przyprawy, boczek, naczynie do układania.

5. Teraz tak: płat kurczaka posypać nieco solą, pieprzem, ziołami (takie ilości jak kanapkę z pomidorem), ułożyć ser i suszonego pomidora, zrolować, okręcić boczkiem, ułożyć w naczyniu. I tak wszystkie.

6. Pokroić surowe pomidory w ósemki, ułożyć na roladkach skórką do góry, wstawić do pieca.

7. Trudno mi powiedzieć, jak długo piec w normalnym piekarniku. W moim ok. pół godziny. Najlepiej wyjąć jedną roladkę, przekroić i sprawdzić. Przesuszony kurczak jest niedobry, zasada "nie jestem pewien, więc jeszcze minutkę" tu nie działa:).


8. Kuskus przesypany do miseczki zalać wrzącym wywarem do ok. centymetra powyżej kaszki. Gdy go wchłonie i napęcznieje, można dodać trochę zalewy z kukurydzy - wtedy smak będzie intensywniejszy. Wrzucić kukurydzę (nie całą puszkę, chyba że jesteście fanami) i posiekaną natkę pietruszki. Prawdopodobnie nie trzeba już doprawiać.

9. Upieczone roladki wyjąć ostrożnie z naczynia. Uważać! - pomidory puściły sok i naczynie jest pełne wrzącego sosu. Wszystko, co nie jest roladkami, a zostało w naczyniu (pomidory, kawałki sera, który wypłynął, sok pomidorowy) wlać do garnuszka, zmiksować, doprawić. Ja dodałam pół takiej kosteczki z przyprawami do sosu słodko-kwaśnego - ciekawy patent mojej mamy. Jeśli nie macie - papryka w proszku, zioła prowansalskie, ew. sól i pieprz.

10. Jeśli sos jest za rzadki, dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Do kubka wlać parę łyżek sosu, do niego śmietanę, rozmieszać dokładnie i dopiero dodać do całości w garnku intensywnie mieszając.

11. Podawać roladki polane sosem i kuskus obok.


Drink idealnie pasujący: Cin&Cin Bianco, Sprite, limonka, lód:)




Następne dania będą już klasycznie, na max. pół godziny pracy, ale ten powrót chciałam jakoś uczcić uroczyście:)

2 komentarze:

  1. Pyszne roladki ,a kuskus też brzmi zachęcająco. z dodatkiem takiego pysznego drinka.. mmm, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło, że wróciłaś! Zaczęłam czytać Twojego bloga, jak jeszcze byłam studentką, teraz jestem już mężatką i często zaglądam tutaj w poszukiwaniu pomysłów. Kuchnia moja jeszcze nie wpełni tak wyposażona jak być powinna, więc ciągle ma jeszcze coś ze studenckiej.
    Życzę jak najwięcej radości z pisania i gotowania! :)
    i dziękuję za dotyczasowe inspiracje! :)
    Bth

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl