czwartek, 27 października 2011

spaghetti bolognese

Spaghetti to z pewnością jeden z najpopularniejszych studenckich posiłków. Za namową mojej współlokatorki postanowiłam podsunąć Wam przepis na wersję tego dania, która wymaga trochę więcej wkładu własnego, aniżeli dodanie gotowego sosu ze słoika do makaronu, ale zapewniam, że efekt smakowy jest o niebo lepszy.
Otóż niezbędne są:
1.Makaron spaghetti (1/3 paczki)
2.Pomidory ( jako, że sezon pomidorowy już za nami polecam pomidory z puszki, np. jedna puszka pomidorów z biedronki jest w sam raz)
3.Pół papryki
4.Jedna cebula
5.Jeśli jesteśmy mięsożerni to 30 dag mięsa mielonego
Czas, który poświęcamy na ugotowanie makaronu, czyli 10 min, w zupełności wystarczy nam na przygotowanie sosu. Po zagrzaniu na patelni odrobiny tłuszczu, np. oliwy z oliwek, przypiekamy mięso wraz z uprzednio pokrojoną w kostkę cebulą. Mięso przyprawiamy szczyptą soli. Kiedy mielone będzie gotowe (ok. 5 min smażenia) wrzucamy na patelnię pomidory i paprykę, też pokrojoną w kostkę. Dusimy wszystko razem 5 min na małym ogniu i doprawiamy jedną kostką rosołową, bazylią, szczyptą curry oraz dodajemy pół łyżeczki miodu.
Całość można posypać startym serem.

Całkowity czas przygotowania to ok. 12 min, oczywiście z przyprawami możecie poeksperymentować i doprawić wg własnego gustu ;)
Spaghetti wystarczy spokojnie na 3 porcje, a całkowity koszt to ok. 8 zł.
Powodzenia i smacznego oczywiście :)

2 komentarze:

  1. Piękne danie w piękny czwartek:):)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, mniam, mniam! Sandra, mi też najlepiej w kuchni wychodzi jedzenie, nawet gotując ziemniaki umiem przypalić ;) a Twoje spaghetti nawet brzmi przepysznie. Skorzystam z Twojego przepisu przy następnym gotowaniu :))

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl