sobota, 15 października 2011

zupa ogórkowa

przepis babci Jadwigi:), więc na naprawdę spory garnek - przynajmniej dziesięć porcji.
czas: pół godziny pracy, pół godziny gotowania się (nie trzeba patrzeć;p)
koszt: 12 zł

POTRZEBNE:
duży garnek
patelnia lub rondel
tarka lub nóż+dużo samozaparcia

*dwa litry wody
*paczka włoszczyzny, trochę ponad pół kilo, lub:
**trzy marchewki, trzy pietruszki, mały seler, duży por
*dwie kostki rosołowe
*dużo kiszonych ogórków - przynajmniej tyle, ile włoszczyzny
*trzy ziemniaki
*trochę masła (lub oleju)
*przyprawy: sól pieprz, (ziele angielskie, listek laurowy)
*ew. dla mięsożernych - dwie kiełbachy


ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:

1. Umyć i obrać warzywa.

2. Do garnka nalać dwa litry gorącej wody, zagotować, dodać kostki rosołowe, (ziele angielskie i listki).

3. Pora poszatkować, resztę włoszczyzny utrzeć na tarce. To wszystko usmażyć na maśle.

4. Zetrzeć na tarce ogórki lub pokroić je cieniutko (ja jestem leniwa straszliwie, więc pokroiłam grubo, smakuje tak samo:D ).

5. Ogórki dorzucić na patelnię i zasmażyć. Tak przykazuje babcia, jednak mi wydaje się to bez sensu, bo ogórki nie chcą siedzieć na patelni, w masie swej ogromnej wyskakują co i rusz, więc ja je od razu... do gara.

6. Podsmażoną włoszczyznę też do gara.

7. Pokroić ziemniaki w kostkę - do gara.

8. Na zwolnionej patelni podsmażyć pokrojone w półplasterki kiełbaski - do gara.

9. Wszystko to gotować, aż zmiękną ziemniaki, czyli jakieś niecałe pół godzinki.

10. Już na talerzu posypać koperkiem. Ja nie miałam, był szczypiorek:D

11. Jeść myśląc intensywnie, ile to ma życiodajnej witaminy C!









2 komentarze:

  1. Super przepis!
    Liczę na kolejne świetne, tanie i szybkie pomysły.
    A jaką kiełbasę polecasz do tego dania?!

    Andrew

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie wszystko jedno, na obrazku jest śląska, ale może być też np. zwyczajna, boczek wędzony w wersji full wypas lub 2-3 dobrze umyte kurze nogi:)
    smacznego!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl