poniedziałek, 2 stycznia 2012

makaron z tuńczykiem i mascarpone



Ten superszybki przepis na obiad "sprzedała" mi mama, a ja go trochę wzbogaciłam, żeby się nie nudził, bo robię ten makaron często. Jeśli nie macie zupełnie czasu, zrezygnujcie z warzyw, bo ich krojenie to najdłuższa część przygotowań. Sam tuńczyk z mascarpone (i pietruszką) też jest przepyszny.

czas: tyle, co ugotowanie makaronu
porcje: 4
koszt: mniej niż 10 zł






 
POTRZEBNE:

* paczka makaronu, 500g
* puszka tuńczyka w oleju
* dwie papryki
* spory pomidor
* opakowania sera mascarpone (najtańszy i przepyszny serek mascarpone jest w znanym wszystkim dyskoncie dla biednych ludzi:)
* pietruszka - jak widać nie miałam.





ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:

1. Wstawić makaron. Umyć i pokroić drobniutko warzywa. Pomidora można pokłuć widelcem, sparzyć wrzątkiem i obrać, ale niekoniecznie.

2. Na patelni usmażyć tuńczyka i paprykę. Gdy papryka zacznie mięknąć, a tuńczyk podejrzanie rumienić, dorzucić pomidora, na końcu pietruszkę.

3. Na sam koniec, gdy sok z warzyw trochę odparuje, dodać mascarpone - nie gotować!! - rozpuścić tylko. Nie musicie dodawać całego serka - ja zazwyczaj zostawiam solidną łyżkę (później smaruję nim tosty, zamiast masła). Chodzi o to, żeby sos nie zrobił się za bardzo śmietankowy, chyba, że taki lubicie.


Wymieszajcie makaron z sosem - podawajcie taki wymieszany i posypany pietruszką.

7 komentarzy:

  1. dla mnie sama propozycja bez mascarpone jest pyszna! potwierdzam że serek z tego sklepu się spisuje, przy torcie korzystałam z niego i się spisał:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszny makaron, pyszny: robie w wersji z serkiem ricotta i spisuje sie znakomicie zawsze i wszedzie!
    :)
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Też robię takie zakupy w tym dyskoncie :) A twoja propozycja bardzo przypadła mi do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się, że tak się wszystkim podoba, przekażę mamie:D:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy papryka czerwona będzie równie dobra jak zielona? bo trochę nie przepadam za zieloną a strasznie zaciekawił mnie ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. na pewno będzie ok. zieloną wybrałam tylko po to, żeby było bardziej kolorowo na zdjęciach, z czerwoną też robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl