poniedziałek, 5 marca 2012

ryż, szpinak i reszta

Były już naleśniki ze szpinakiem (klik) i makaron ze szpinakiem (klik), a dzisiaj ze szpinakiem ryż, ale trochę inaczej. Przepis na dwie porcje. Danie jest niskokaloryczne:), więc można sobie pozwolić na deser. Owocowy, bo na przednówku najłatwiej się przeziębić, więc o witaminy trzeba zadbać. Smacznego:)

POTRZEBNE:
* dwa woreczki ryżu,
* opakowanie mrożonego szpinaku,
* mała cebulka,
* dwa ząbki czosnku,
* opakowanie sera typu feta, trochę więcej niż pół,
* filet z kurczaka.

 


ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:
1. Kurczaka pokroić, wrzucić do miseczki, dodać łyżkę oliwy, pieprz, ostrą lub słodką paprykę itp. Wymieszać, usmażyć na patelni, pod koniec smażenia posolić, przełożyć z powrotem do miseczki.
2. Na patelni zeszklić cebulkę, dodać czosnek, po chwili nierozmrożony szpinak. Poczekać, aż się rozmrozi, podsmażyć chwilę.
3. Do szpinaku wrzucić kurczaka, gdy wszystko się połączy, a szpinak się ugotuje, dodać pokruszony ser i zamieszać.
4. Podawać z ryżem, w wersji ładnej, jak na zdjęciach lub wymieszanej, do miseczki.



A na deser... mus owocowy, czyli mniej czasochłonna wersja sałatki owocowej. Przepis: miksować wszystko na raz lub różne owoce po kolei i układać warstwami: banany, jabłka, gruszki, kiwi, pomarańcze, (...). Rewelacyjny jest z kulką śmietankowych lodów:)


4 komentarze:

  1. mm dogadzacie sobie:)) Wygląda pysznie, na pewno spróbuję i musu i szpinaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak + feta = mistrzowskie polaczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to było to pyszne, no tak ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl