niedziela, 11 grudnia 2011

Nuggetsy z ananasem

Przepisy na nuggetsy pojawiają się tu i ówdzie, ale w takiej formie pierwszy raz widziałam je i jadłam u Dobrochny, najlepszego znanego mi kucharza w kategorii wiekowej junior:). Pomysł z krakersami widziałam też w jednym z programów Nigelli, z tym, że ona kurczaka moczyła z maślance.

Cała potrawa, którą chcę Was dzisiaj "zarazić" powinna nazywać się: chrupiące nuggetsy z ryżem curry i ostrym sosem ananasowym, jest prosta, przepyszna i pięknie wygląda, więc nadaje się też na randkę typu zimowego: dobra kolacja, kaloryfer na full, ... :)  Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale możecie sobie wszystko wcześniej uszykować, a we właściwym momencie włożyć blaszkę do rozgrzanego piekarnika. Tyle tytułem wstępu, gotujmy:) Tfu, pieczmy.



czas: 40 minut razem z pieczeniem, jeśli sprytnie obmyślicie kolejność
koszt: 13-14 zł
porcje: 2 (według listy poniżej, na zdjęciach jest porcja dla 4 osób)

POTRZEBNE: 
 
* pierś z kurczaka
* paczka słonych krakersów
* mały jogurt naturalny
* 1-2 woreczki ryżu
* puszka ananasa
* sól, pieprz, tabasco lub chili
* curry lub coś w stylu "kostka orientalna"

* piekarnik (choć robiłam je też na patelni grillowej), lub w wersji megakalorycznej patelnia i dużo oleju


 

ZROBIĆ, CO NASTĘPUJE:

1. Ugotować ryż z odrobiną soli i łyżeczką-dwoma curry lub gotową przyprawą orientalną np. w kostkach.

2. Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie kawałki, wrzucić do miski. Dodać 2-3 łyżki jogurtu, trochę chili lub tabasco, sól i co jeszcze wpadnie w ręce. Mi wpadł sos sojowy i łyżka koncentratu pomidorowego - fajny efekt.

3. Zostawić kurczaka na moment. W tym czasie włożyć krakersy do woreczka, zawiązać i utłuc na miazgę tłuczkiem, kopystką..., albo podeptać solidnie.

4. Kawałki kurczaka panierować w krakersach i układać na blaszce. Piec w mocno nagrzanym piekarniku.

5. Kiedy ryż się gotuje, a kurczak piecze, przygotować sos ananasowy: odsączyć i pokroić ananasa, zalać resztą jogurtu i solidnie popieprzyć. Można dodać trochę soku z cytryny.

6. Wyjąć ryż z wody, kurczaka z pieca, ułożyć ładnie i dodać sos. Gwarantuję, że będzie pysznie:)

4 komentarze:

  1. Czytając Waszego bloga przypominają mi się najfajniejsze chwile w akademiku:) A nie mieszkam w nim od roku. Fajny pomysł, gratuluję:))

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki dzięki:) mamy nadzieję, że zmienimy trochę wizerunek studenta-żyjącego-na-gotowanych-parówkach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię krakersy i lubię kurczaka, ale nigdy nie wpadałam na pomysł, by je ze sobą połączyć! dzięki, na pewno spróbuję;)

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl