czwartek, 3 listopada 2011

lazania (lasagne)

Może Wam się wydawać, że jest to danie trudne, drogie i czasochłonne – nic bardziej mylnego! Moja propozycja jest łatwa, tania i szybka do przygotowania. Oczywiście musicie wiedzieć, że lazanię można przygotować na wiele innych sposobów, myślę jednak, że ten jest zdecydowanie najmniej problematyczny.
Czytajcie i uczcie się, bo w ramach tego przepisu znajdziecie kilka bonusów i cennych rad.

CZAS PRZYGOTOWANIA: w dużej mierze zależy on od organizacji pracy w kuchni, maksymalnie 1 godzina na przygotowanie i od 20 do 40 minut zapiekania w piekarniku lub mikrofali.

KOSZT: około 25-28 zł

PORCJE: danie dla dwóch bardzo głodnych osób lub czterech mniej głodnych

POTRZEBNE NARZĘDZIA/URZĄDZENIA:
- piekarnik lub mikrofala
- dwa małe i jeden duży garnek oraz patelnia
- naczynie żaroodporne
- kilka łyżek i łyżeczek
- trzepaczka

POTRZEBNE PRODUKTY:
- pół kilograma mięsa mielonego
- 1 cebula, jeśli ktoś lubi może też dodać czosnek – 1, 2 ząbki
- 10 płatów makaronu lasagne
- ser żółty najlepiej w kostce (ilość - wedle uznania, optymalnie około 20 dkg)
- produkty na sos beszamelowy: 2 łyżki margaryny, 2 płaskie łyżki mąki, mleko, Vegeta lub sól
- produkty na sos pomidorowy: 2 łyżki margaryny, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (w sezonie pomidorowym - koniec lata -  zamiast koncentratu bardziej wskazane są pomidory - 4 – 6 sztuk; poza sezonem odradzam kupowanie pomidorów, ponieważ zawierają ogromną dawkę sztucznych nawozów i mimo pięknego czerwonego koloru są bez smaku), 2 płaskie łyżki mąki, woda i przyprawy (Vegeta, sól, zioła prowansalskie itp. według uznania)

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA:
a) jeśli dysponujesz piekarnikiem, najlepiej już na samym początku włączyć go żeby się nagrzał – temperatura wskazana około 180 stopni
b) w dalszej kolejności należy podsmażyć na patelni pokrojoną w kostkę cebulę (oraz czosnek jeśli ktoś lubi) a następnie dodać mięso mielone rozdrobnione na kawałki, mieszać co jakiś czas aż do całkowitego usmażenia mięsa
c) kolejnym i zarazem najtrudniejszym krokiem jest zrobienie sosów:

PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO:
- ustawiamy mały płomień pod garnkiem
- rozpuszczamy 2 łyżki margaryny
- do rozpuszczonej margaryny dodajemy 2 płaskie łyżki mąki
- od tego momentu mieszamy intensywnie, żeby nie zrobiły się grudki (JEST TO NAJWAŻNIEJSZA KWESTIA PRZY ROBIENIU SOSU BESZAMELOWEGO – MIESZAĆ, MIESZAĆ I JESZCZE RAZ MIESZAĆ!)
- kiedy mąka połączy się z margaryną i utworzą jednolitą masę zaczynamy dolewać mleko, celowo nie podaję ile mleka należy dolać, ponieważ zależy to od tego czy wolicie rzadki lub gęsty sos, reguła jest prosta – IM WIĘCEJ DOLEJESZ MLEKA TYM SOS BĘDZIE RZADSZY.
Do lazani potrzebujemy nieco gęstszy sos więc mleko powinniście dolewać powoli, małymi ilościami, cały czas mieszając.
- po dolaniu mleka czekamy aż sos się zagotuje (pojawią się bąbelki), przyprawiamy do smaku (pół łyżeczki Vegety) i gotowe 

 PRZYGOTOWANIE SOSU POMIDOROWEGO:
- rozpuszczamy w garnku 2 łyżki margaryny, po jej rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
[jeśli zamiast koncentratu dodajemy pomidory należy je sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wrzucić na margarynę]
- robimy tzw. ZAKLEPKĘ (przydatna do zagęszczenia każdego sosu) – dwie płaskie łyżki mąki dodajemy do ¾ kubka wody – mieszamy do połączenia składników – dolewamy do margaryny i koncentratu pomidorowego – wszystko to mieszamy intensywnie do powstania jednolitego sosu, na końcu doprawiamy do smaku i gotowe
Jeśli robimy ten sos z pomidorów, nie dodajemy zaklepki) 
d) do wcześniej zagotowanej i osolonej wody (3/4 dużego garnka) wrzucamy po 5 płatów makaronu lasagne, gotujemy 2-3 minuty (nie dłużej!), wyciągamy i polewamy letnią wodą (nie zimną!), zaraz potem rozdzielamy płaty makaronu
e) do wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego wkładamy warstwami – makaron, mielone, sos beszamelowy, sos pomidorowy, ser, na samej górze zostawcie płat makaronu posypany tylko serem i ziołami
f) zapiekać przez 20 minut w piekarniku bez przykrycia (ale wtedy najwyższa warstwa makaronu będzie nieco twarda i chrupiąca) lub przez 40 minut pod przykryciem
Jeśli zapiekacie w mikrofali wystarczy, że będziecie obserwować kiedy rozpuści się ser.

CO ZROBIĆ GDY ZOSTANĄ PRODUKTY:
- mięso mielone, podobnie jak sos pomidorowy możemy wykorzystać do spaghetti bolognese (przepis Sandry
- sos beszamelowy jest idealny do ryżu i ugotowanego kurczaka (być może znacie to danie po nazwą - potrawka - typowy niedzielny obiad)
- sos pomidorowy pasuje do makaronu świderki, szczególnie jeśli zjecie je z mielonym lub parówkami


Lazania to danie na każdą okazję. Idealne na romantyczną kolację dla dwojga, spotkanie ze znajomymi czy obiad dla całej rodziny. Z jednej strony proste i smaczne, z drugiej efektowne i wywołujące wyraz uznania na twarzach naszych gości.
Bardzo serdecznie zapraszam do komentowania i dzielenia się swoimi doświadczeniami.
Smacznego! 

7 komentarzy:

  1. Ja kupuję makaron do lasagne, którego nie trzeba gotować (10 minut do przodu + brak poparzonych paluchów:)), nie bawię się też w sos pomidorowy i mięso osobno, od razu robię taki mniej więcej jak Sandra do bolognese. No i zazwyczaj w lasagne ląduje milion innych rzeczy: pieczarki, jakaś szynka, trochę cukinii, bo została...:D

    OdpowiedzUsuń
  2. dlatego właśnie napisałam na wstępie, że jest to przepis, który ja stosuje, bo jest on bardziej ambitny, że tak powiem;) i naprawdę wywołuje uznanie na twarzach innych, którzy zdają sobie sprawę z czego to danie się składa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Vegeta nie jest ambitna :/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ano nie jest. Może Aga po cichu jakiegoś sponsora ugadała:D:D:D ciiiii;)

    OdpowiedzUsuń
  5. "PORCJE: danie dla dwóch bardzo głodnych osób lub czterech mniej głodnych" Lubię to!

    www.tirtoptrendy.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Widzę, że nie było mnie tu przez chwilę i muszę teraz odpierać ataki. Zgadzam się, że vegeta nie jest najbardziej ambitna ale to jest tylko przyprawa, która nie stanowi głównego składnika tej potrawy a która i tak jest bardziej ambitna niż sól :P chodziło mi bardziej o dwa sosy, 5 warstw i tak dalej...:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba nadal nie potrafie otrząsnąć się z beszamelowego szoku pourazowego...

    Aga spróbuj zamiast margaryny Palma dodać łyżkę masła (kluczowa kwestia smaku) , zamiast vegety - sól, biały pieprz i odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej.

    Pozdrawiam Przemek

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl